Antony Worrall Thompson

Warzywa faszerowane


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Warzywa faszerowane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g kaszy kuskus instant

wrzątek

1 łyżka soku z cytryny

3-4 łyżki oliwy

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej natki kolendry

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 czerwona cebula

1 czerwona papryczka chilli

3 pomidory

2 zielone papryki

sól

pieprz

oliwa

natka pietruszki

ew. bułka tarta i tarty parmezan

 

 

Przygotowanie:


Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć, obrać ze skóry, odpestkować i pokroić w kostkę. Przemieszać kuskus widelcem, dodać sok z cytryny, oliwę, natkę pietruszki i kolendry, czosnek, pomidory, cebulę i chilli. Wszystko razem dobrze wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Z pomidorów odkroić spód, wydrążyć łyżeczką nasiona, Ew. posolić w środku, ułożyć do góry dnem i osączyć na sicie. Paprykę przekroić wzdłuż przez ogonek na pół, usunąć błonki i nasiona, wykroić gniazdo nasienne, pozostawiając ogonek. Ułożyć przygotowane warzywa na blasze i napełnić nadzieniem. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Ewentualnie posypać po wierzchu bułką tartą zmieszaną z parmezanem w proporcji 2:1 i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Nałożyć na talerze, udekorować dużą garścią natki i skropić oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Kuskus z siedmioma warzywami
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Sałatka z dyni z rukolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Dynia i cukinia (Odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.