Si King

Warkocz z mięsnym nadzieniem


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Warkocz z mięsnym nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

450 g mąki pszennej

140 g smalcu

150 g margaryny

2 szczypty soli

zimna woda



Nadzienie:

½ kg dobrej jakości surowej kiełbasy

2 średnie cebule

sól, pieprz do smaku

ewentualnie: szczypta chili, czosnek, zioła prowansalskie



Przygotowanie:

Wymieszać mąkę z solą, dodać smalec i margarynę, pokrojone w kosteczkę. Wymieszać tłuszcz z mąką, używając noża lub siekacza do wyrabiania kruchego ciasta. Dodać tyle wody, by powstało zwarte ciasto. Wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować na pas w kształcie wydłużonego prostokąta. Złożyć na trzy, rozwałkować. Powtórzyć tę operację trzykrotnie. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut do lodówki.



Przygotować nadzienie:

Wycisnąć mięso z kiełbasy, wymieszać z posiekaną cebulą i przyprawami. Rozwałkować ciasto na prostokątny pas i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wyłożyć mięsne nadzienie na ciasto, tak, by z każdej strony pozostało około 5 cm ciasta. Ponacinać brzegi ciasta co 2,5 cm, pod kątem 45 stopni.

Pozawijać ponacinane brzegi ciasta wokół mięsnego nadzienia, formując na wierzchu wzór warkocza, zlepiając dokładnie. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Podawać po ostygnięciu, pokrojone w plastry.



Przepis opracowany na podstawie programu „Kudłacze na motorach — nie ma jak u mamy”





powrót

Podobne przepisy

Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.