Wariacja na temat tiramisu

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wariacja na temat tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Biszkopt:

2 duże jajka

1 łyżka mąki zwykłej

1 łyżka maki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Masa tiramisu:

4 żółtka

500 g serka mascarpone

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

200 ml kremówki

1 i ½ łyżeczki żelatyny



Masa amaretto:

2 żółtka

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru

100 ml likieru amaretto

100 ml kremówki



Do nasączenia biszkoptu:

Około 100 ml mocnej kawy wymieszanej z likierem amaretto.



Biszkopt:

Całe jajka ubić bardzo mocno z cukrem. Następnie delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy 23 - 24 cm i włożyć do zimnego piekarnika. Następnie nastawić pieczenie na 180 stopni C na około 15 minut. Po wystudzeniu wyciąć w nim filiżanką, w której będziemy przygotowywać deser, 4 kółka.



Masa tiramisu:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Do powstałej masy dodać wystudzoną żelatynę, a na końcu ubitą kremówkę. Powstałą masę przełożyć do filiżanek o pojemności 200 - 250 ml. Schłodzić w lodówce około 2 godziny.



Masa amaretto:

Czekoladę rozpuścić z likierem i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę, którą łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodać ubitą kremówkę.



Formowanie deseru:

Wyciągamy z lodówki filiżanki z masą tiramisu. W każdej z nich wydrążamy łyżeczką okrągłe wgłębienie, które wypełniamy masą amaretto. Następnie na wierzchu każdej filiżanki kładziemy wycięte wcześniej biszkoptowe kółko, które nasączamy przygotowaną kawą z likierem. Deser

chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Aby wyciągnąć deser z filiżanki należy ją na moment zanurzyć w gorącej wodzie, następnie przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Każdą porcję posypać gorzkim kakao.





© Dorota Cyman

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.