Waniliowy łosoś z sosem śliwkowym - danie w 15 minut

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Waniliowy łosoś z sosem śliwkowym - danie w 15 minut
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filet z łososia 150 g

150 ml mleka (3,2 %)

1 laska wanilii

100 g masła

2 śliwki węgierki

200 ml czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka cukru trzcinowego

sól morska

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Laskę wanilii przekrawamy w poprzek i wydobywamy gniazda nasienne. Dodajemy do podgrzanego mleka z masłem, solą i pieprzem. Do woreczka foliowego wkładamy delikatnie łososia bez skóry, lekko osolonego. Do woreczka dolewamy niewielką ilość mleka i całość zamykamy w vacuum, następnie gotujemy w wodzie o temperaturze 65 stopni. Śliwki kroimy w księżyce i obsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Wcześniej rozpuszczamy łyżkę cukru trzcinowego. Po 5 minutach dolewamy wino. Całość doprawiamy na samym końcu odrobiną soli i pieprzu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.