Marieta  Marecka

Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka kokosowego

2 szklanki wody

1 laska wanilii

1 łyżeczka pasty z wanilii

2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ew. cukru)

szczypta soli

200 g malin

200 g jeżyn

3 łyżki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą przynajmniej trzykrotnie. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy szczyptę soli, przekrojoną laskę wanilii i gotujemy ok. 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
Przelewamy całość do miksera do koktajli, dolewamy pastę z wanilii, syrop z agawy i miksujemy, aż powstanie nam gładki krem.
Przelewamy budyń do szklaneczek i odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wrzucamy maliny (kilka zostawiamy do dekoracji) i połowę jeżyn. Dolewamy miód i ocet i gotujemy, aż owoce zmiękną, a syrop zgęstniej.
Miksujemy blenderem na pastę, przecieramy przez sitko. Budynie polewamy syropem i dekorujemy świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.