Anna Olson

Waniliowe pączki z dżemem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Waniliowe pączki z dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 laska wanilii

2/3 szklanki oleju roślinnego

2 jajka

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cynamonu

½ szklanki dżemu malinowego

olej roślinny do smażenia

cukier puder

do posypania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut mleko z pesteczkami, wyskrobanymi z wanilii i strączkiem wanilii, aby mleko przeszło waniliowym smakiem i aromatem. Wyjąć strączek wanilii i odstawić mleko do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy mleko wystygnie, dodać cukier, jajka i olej, wymieszać trzepaczką. Wsypać na sitko mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, sól i cynamon, przesiać razem do osobnej miski. Dodać do mleka, wymieszanego z jajkami i olejem i mieszać, aby składniki się połączyły, jednak nie rozbijać na zbyt jednolitą masę.
Do średniej wielkości garnka wlać tyle oleju, aby tworzył pięciocentymetrową warstwę na dnie. Nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza (temperatura jest właściwa, gdy kropla, spuszczona na olej rozbryzguje się na jego powierzchni). Nabierać porcje ciasta na łyżkę i ostrożnie spuszczać do oleju. Smażyć około 5 minut, obracając na drugą stronę po upływie połowy tego czasu. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
Aby pączki napełnić dżemem, należy wbić w pączek szpikulec i delikatnie okręcić, aby powstała dziurka. Za pomocą torebki z aplikatorem do kremów napełniać pączki dżemem malinowym, uprzednio wymieszanym, aby był rzadszy. Posypać cukrem pudrem, podawać świeże (w ciągu 4 godzin po usmażeniu).

powrót

Podobne przepisy

Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.