Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 6837

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 l mleka (3,2% tłuszczu)

cynamon

skórka z cytryny i pomarańczy

10 żółtek

100 g cukru

6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej

świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia

 

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.