Marieta  Marecka

Vitello tonnato a la Marieta


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Vitello tonnato a la Marieta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cielęciny z udźca

2 liście laurowe

2 goździki

½ małej cebuli

4 gałązki pietruszki

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

2 szklanki dobrego białego wina

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

 

Sos:

300 g tuńczyka w oleju

2-3 fileciki anchovies

1 cytryna

1 spora łyżka kaparów + 1 łyżka do dekoracji

2 żółtka ugotowane na twardo

oliwa z oliwek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Cielęcinę myjemy, suszymy i wkładamy do worka. Dodajemy wino, listki laurowe, cebulę z nabitymi goździkami, obraną i przekrojoną na pół marchew, łodygę selera, gałązki pietruszki i ząbki czosnku. Zamykamy worek i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnie wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie z każdej strony. Krótko a mocno.
Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą, częścią wina z marynaty i dorzucamy marchew, selera, listki laurowe, czosnek i pietruszkę. Przykrywamy i dusimy ok. 60-80 minut na niezbyt dużym ogniu.
Wyciągamy z garnka i studzimy. Najlepiej po wystygnięciu wstawić mięso do lodówki.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju, przekładamy do malaksera i wraz z anchovies i żółtkami miksujemy na gładką masę, na przemian dolewając oliwę i sok z cytryny. Dodajemy część kaparów, które drobno siekamy, a resztę w całości zostawiamy do dekoracji.
Cielęcinę kroimy w cienkie plasterki, polewamy sosem i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki przykrytą folią spożywczą lub w szczelnie zamykanym pojemniku.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.