Jennifer  Paterson

Vichyssoise - zupa-krem na zimno


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Vichyssoise - zupa-krem na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dorodnych porów

60 g niesolonego masła

6 średnich obranych i pokrojonych ziemniaków

1,15 l bulionu drobiowego lub wody

sól i świeżo mielony czarny pieprz

180 ml śmietany

świeży szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Odetnij białe części porów i dokładnie posiekaj. Stop masło w rondlu dostatecznie obszernym, by pomieścił wszystkie składniki i uduś pory do miękkości. Dodaj ziemniaki i zamieszaj. Wlej bulion i dopraw do smaku. Zagotuj i duś przez 40 min. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładko. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem. Wstaw zupę do lodówki na 6-12 godz. Podawaj w małych, ładnych miseczkach dekorując krem posiekanymi źdźbłami szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dahl
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.