Marieta  Marecka

Uszka do barszczu


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Uszka do barszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

sól

wrzątek

 

Farsz:

40 g suszonych grzybów

1 cebula

jajko

2 łyżki natki z pietruszki

sól

pieprz

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.