Aaron Craze

Uramaki - kalifornijskie sushi


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Uramaki - kalifornijskie sushi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g ryżu do sushi

ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

300 g gotowanego białego mięsa kraba

1 czerwona chili

bez pestek

drobno posiekana

50 ml majonezu

japońskiego lub zwykłego

1 mango

obrane i pokrojone w słupki

1 czerwona papryka

bez pestek

pokrojona w paski

3 arkusze alg nori

1-2 łyżeczki miodu

100 g wędzonego łososia w cienkich plastrach

100 g surowej polędwicy z tuńczyka w cienkich plastrach

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w miseczce mięso kraba, chili i tylko tyle majonezu, aby połączyć składniki, a następnie odstaw na bok. Przykryj matę do zwijania sushi folią, żeby ryż nie dostał się między patyczki. Połóż arkusz nori na macie. Lekko zwilżonymi palcami rozłóż jedną trzecią ryżu na arkuszu nori, dociskając. Ryż powinien pokrywać cienką warstwą trzy czwarte arkusza, poza pustym brzegiem u góry. Odwróć nori tak, żeby ryż znalazł się pod spodem, a następnie okręć matę, by nie przykryta ryżem część znalazła się bliżej ciebie. Na odsłoniętym pasku nori rozłóż kilka łyżeczek mieszaniny z mięsem kraba, 2-3 kawałki mango i czerwonej papryki. Nabierz na palec trochę miodu i posmaruj nori tam, gdzie pod spodem zaczyna się ryż (miód spełni rolę kleju). Za pomocą maty ściśle zroluj arkusz nori tak, by masa krabowa została wewnątrz, a ryż na zewnątrz. Rozłóż jedną trzecią plastrów łososia i jedną trzecią plastrów tuńczyka na przemian na niepokrojonej rolce sushi tak, żeby przykrywały ją z jednej strony. Dociśnij plastry ryby bambusową matą, by kawałki ryby dobrze przylgnęły do ryżu. Pokrój rolkę na plastry o grubości 2 cm. Podawaj od razu z sosem sojowym.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z szybkim sosem tatarskim z limonką i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Smażona ryba z warzywami
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.