Uproszczona lasagna z wędzonego łupacza

Uproszczona lasagna z wędzonego łupacza
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:

Składniki makaronu:
250g mąki pszennej + do podsypywania
3 żółtka,
szczypta soli
1 łyżka stołowa oliwy
1 łyżka stołowa wody, w której moczył się szafran
olej (do gotowania)

Składniki dania:
4 filety wędzonego łupacza po 75-100g
1 mała cebula pokrojona w piórka
1 liść laurowy
1 anyż gwiazdkowy
150 ml białego wina
150 ml wody
masło do smarowania i smażenia
świeżo zmielony czarny pieprz
garść szpinaku
sól
świeżo zmielona gałka muszkatołowa
100 ml kremówki
oliwa i sok z cytryny (do polania)

Przygotowanie makaronu:
Do miski wsyp 250 gramów mąki na makaron, dodaj 3 żółtka, szczyptę soli, łyżkę oliwy i łyżkę wody, w której moczył się szafran. Wyrabiaj rękami. Gdy powstanie kula, wyłóż ją na oprószoną mąką deskę i zagniataj przez 10 minut. Gdy uzyskasz gładką masę, posyp mąką i rozwałkuj długi pasek. Ustaw maszynę do makaronu na największą grubość i posyp ciasto mąką. Przepuść je dwukrotnie, zmień ustawienie na mniejszą grubość i ponownie przepuść ciasto. Powtarzaj, aż otrzymasz najcieńsze płaty. Bąbelki powietrza znikną, placek będzie sześć razy dłuższy, niż na początku. Pokrój go na 15 cm kawałki, przekładając pergaminem, żeby się nie pozlepiały.

Przygotowanie ryby:
Do rondla wrzuć cebulę, liść laurowy i anyż gwiazdkowy. Wlej białe wina i wodę. Gotuj przez parę minut, aby płyn nabrał aromatu przypraw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wsyp świeżo zmielony czarny pieprz. Ułóż dzwonka wędzonego łupacza. Gdy cebula zmiękła, wylej całość na rybę. Przykryj ją posmarowaną masłem folią aluminiową i zostaw, żeby ryba się ugotowała. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć garść liści umytego szpinaku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamieszaj. Po chwili można wyłączyć gaz, szpinak dojdzie w cieple. Wyjmij rybę z naczynia i przełóż na półmisek, przykryj folią. Aromatyczny płyn, zawierający cebulę i liść laurowy, przelej do rondla. Odparuj, aż pozostanie jedna trzecia. Do sosu wlej 100 mililitrów kremówki. Doprowadź do wrzenia i po chwili przecedź. Dorzuć kilka kawałków masła. Zmiksuj blenderem ręcznym. Do garnka z wrzącą wodą, w której ugotujesz makaron, wlej nieco oleju. Wrzuć kilka płatów makaronu. Będą gotowe za dwie minuty. Wyjmij je na talerz przykryty ściereczką, żeby obciekły z nadmiaru wody.
Ułóż płat makaronu na talerzu, na nim szpinak i porcję ryby. Całość polej sosem. Na wierzch dołóż płat makaronu. Polej pianką z sosu. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA