Anjum  Anand

Undhiyo


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Undhiyo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masala:

2,5 cm korzenia imbiru, obrane i posiekane

3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane

2 zielone papryczki chilli, wypestkowane i posiekane

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi) + do przybrania

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kminu

¾ łyżeczki adżwanu

85 g świeżo startego miąższu kokosa + do przybrania

1½ łyżeczki soli

1 łyżki cukru

2 łyżki uprażonych i zmielonych orzeszków ziemnych



Warzywa:

5 łyżek oleju roślinnego

szczypta asafetydy

1 łyżeczki nasion gorczycy

1 ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki

4 małe bakłażany, bez ogonków, nacięte głęboko na krzyż

1 batat, obrany i pokrojony na kawałki

1 pasternak, obrany i pokrojony w plasterki

200 ml wody

2 garście mrożonego zielonego groszku



Przygotowanie

Zmiksować imbir, czosnek, papryczki chilli, sok z cytryny i trochę wody na gładką pastę. Dodać świeżą kolendrę i ponownie delikatnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki masali i dokładnie wymieszać. Nafaszerować bakłażany masalą. Rozgrzać w rondlu olej. Dodać asafetydę i smażyć 20 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodać nasiona gorczycy i smażyć 30 sekund, aż zaczną strzelać. Dodać bakłażany oraz kawałki ziemniaka, batatu i pasternaku, i smażyć 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się zrumienią. Dodać resztę masali, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać groszek, ponownie przykryć garnek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać kolendrą i miąższem kokosa.



Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.