Ulubiony makaron Jools, sałatka z cykorii i rukwi wodnej, tartinki migdałowe

Ulubiony makaron Jools, sałatka z cykorii i rukwi wodnej, tartinki migdałowe
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
30 minut Jamiego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Makaron:
4 dymki
1 marchewka
1 łodyga selera
1–2 świeże czerwone chili
6 szt. (ok. 400 g) dobrej jakości kiełbasek
1 czubata łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g makaronu penne
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 puszka (400 g) siekanych pomidorów
kilka gałązek greckiej lub zwykłej bazylii

Sałatka:
2 czerwone cykorie
1 pojemnik (100 g) rukoli i rukwi wodnej
wióry parmezanu
1 cytryna

Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz

Tartinki:
6 małych spodów z kruchego ciasta
1 jajko
100 g mielonych migdałów
100 g masła
90 g złocistego miałkiego cukru
1 pomarańcza
1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
175 g dobrej jakości dżemu malinowego
1 opakowanie (250 g) crème fraîche albo kwaśnej śmietany

NA POCZĄTEK
Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Nagrzej piekarnik do 190°C. Zagotuj czajnik wody. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu. Zamontuj standardowy nóż w malakserze.

MAKARON
Oczyść dymki, marchewkę i seler. Pokrój warzywa na kawałki i posiekaj je w malakserze wraz z pozbawionymi szypułek papryczkami chili. Dodaj kiełbaski, 1 czubatą łyżeczkę nasion fenkułu i 1 łyżeczkę oregano. Zmiel wszystko pulsacyjnie, a otrzymaną masę przełóż na rozgrzaną patelnię z porcją oliwy. Rozbij grudki mięsa mieszając co chwilę w czasie wykonywania innych czynności. Postaw duży, głęboki rondel na małym ogniu i napełnij go wrzątkiem a następnie ponownie zagotuj czajnik wody.

TARTINKI
Rozłóż spody do tartinek na blasze do pieczenia. Przygotuj masę frangipane, wbijając jajko do misy i dodając 100 g migdałów, 100 g masła oraz 90 g złocistego, miałkiego cukru. Zetrzyj do tej samej miski skórkę z połowy pomarańczy i dodaj 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu. Wymieszaj całość łyżką. Nałóż na spody po 1 łyżeczce masy migdałowej, a na nią po łyżeczce dżemu. Następnie jeszcze raz nałóż po czubatej łyżeczce masy migdałowej tak, żeby dżem spod niej wyzierał. Wstaw blachę do piekarnika na środkową półkę i ustaw minutnik dokładnie na 18 minut.

MAKARON
Dopełnij rondel wrzątkiem jeśli trzeba, dodaj 1 łyżkę soli, wsyp penne i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu pod częściowym przykryciem.

SAŁATKA
Odetnij twarde nasady liści cykorii, następnie rozdziel wszystkie liście i poćwiartuj środki. Rozłóż je na półmisku, na wierzchu rozrzuć rukolę i rukiew wodną i szybko przemieszaj rękami.

MAKARON
Zmiażdż praską 4 nieobrane ząbki czosnku, dodaj do masy mięsno-warzywnej i wmieszaj 4 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Dolej nieco wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos.

SAŁATKA
Posyp sałatkę z cykorii wiórami parmezanu i podaj na stół z butelką oliwy extra vergine, solą, pieprzem i cytryną pokrojoną w kliny. Niech każdy doprawi sobie sałatkę do smaku.

MAKARON
Odsącz makaron, zachowując około szklanki wody z gotowania. Wsyp makaron na patelnię z sosem i przemieszaj, dodając tyle zachowanej wody z gotowania makaronu, by uzyskać jedwabista, luźną konsystencję. Spróbuj, dopraw, jeśli trzeba, a następnie przełóż na duży półmisek i zanieś wprost na stół wraz z resztą parmezanu do posypania. Rozrzuć na wierzchu kilka listków bazylii.

TARTINKI
Gdy upieką się na złoto, wyjmij je i wyłącz piekarnik. Podawaj gorące z porcją crème fraîche.

© Jamie Oliver 2010

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA