Ulubiona zupa soczewicowa

Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
126 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Wegańskie zupy

Składniki:

do podania: 2 łyżki kuminu w ziarnach, wędzona papryka, pietruszka oraz kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć na niedużym ogniu do momentu, aż będzie szklista i słodka.
Dodać wtedy soczewicę oraz wszystkie przyprawy i smażyć 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać pomidory, bulion, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem przez 20 - 30 minuty.
Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać sok z cytryny.
Rozgrzać małą patelnię. Wsypać kumin i bardzo krótko prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć, wtedy przesypać na bok. Podawać posypaną kuminem, wędzoną papryką oraz posiekanymi ziołami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA