Curtis Stone

Udziec z jelenia a’la gaucho z salsą z grillowanych warzyw


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Udziec z jelenia a’la gaucho z salsą z grillowanych warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Mały udziec z jelenia (lub sarny)

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować pastę z soli, utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki na drobno. Dodaj płyn i wymieszaj na pastę. Aby przygotować salsę, umieść wszystkie składniki pod grillem w piekarniku i opiecz aż sczernieją i będą miękkie. Pomidory będą się opiekać tylko chwilę, cebula, chili i czosnek dłużej. Upieczone pomidory przełóż do miski, wyciśnij szalotki i czosnek, obierz i posiekaj chili i dorzuć do tej samej miski. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ocet winny i oliwę z oliwek i zachowaj do polania mięsa. Zanim zaczniesz piec mięso upewnij się że masz gorące palenisko i dobrze rozgrzane węgle. Nadziej udziec na metalowy rożen i zabezpiecz drutem, wtedy nie będziesz musiał się obawiać, że mięso spadnie z rożna w czasie przewracania. Umieść mięso nad rozżarzonymi węglami i w czasie smażenia smaruj pastą. Upiecz mięso na brązowo tak, aby utworzyła się chrupiąca skorupka. Odkrój zewnętrzny plaster mięsa, pod spodem mięso powinno być jeszcze bardzo lekko wypieczone. Powtarzaj ten proces z każdym odkrojonym plastrem. Plastry mięsa podawaj w bułce z odrobiną salsy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.