Tomasz Jakubiak

Udziec z dzika duszony w nalewce z korzennymi warzywami podany z topinamburem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Udziec z dzika duszony w nalewce

odsłon: 4237

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg udźca z dzika

owoce jałowca

3 marchewki

2 pietruszki

seler

kilka suszonych grzybów

3 listki laurowe

nać selera

3 ziarnka ziela angielskiego

garść suszonych śliwek

300 ml nalewki jałowcowej

sok z leśnych owoców

smażony topinambur:

1 kg ugotowanego topinamburu

masło klarowane

2 suszone grzyby

gałązka rozmarynu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zamarynowany udziec z dzika natrzyj rozgniecionymi owocami jałowca. Posól i popieprz.
Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.

powrót

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

15.10.2013 22:33

CYTUJ

polecam też bigos po staropolsku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.