Tomasz Jakubiak

Udziec z dzika duszony w nalewce z korzennymi warzywami podany z topinamburem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4775

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 kg udźca z dzika

owoce jałowca

3 marchewki

2 pietruszki

seler

kilka suszonych grzybów

3 listki laurowe

nać selera

3 ziarnka ziela angielskiego

garść suszonych śliwek

300 ml nalewki jałowcowej

sok z leśnych owoców

smażony topinambur:

1 kg ugotowanego topinamburu

masło klarowane

2 suszone grzyby

gałązka rozmarynu

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Zamarynowany udziec z dzika natrzyj rozgniecionymi owocami jałowca. Posól i popieprz.
Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Obzarciuch

postów: 8

15.10.2013 22:33

CYTUJ

polecam też bigos po staropolsku

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.