przepisy z programów >>

Udziec z dzika duszony w nalewce z korzennymi warzywami podany z topinamburem

Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Udziec z dzika duszony w nalewce
odsłon: 2090

składniki i przygotowanie:

Składniki:
2,5 kg udźca z dzika
owoce jałowca
3 marchewki
2 pietruszki
seler
kilka suszonych grzybów
3 listki laurowe
nać selera
3 ziarnka ziela angielskiego
garść suszonych śliwek
300 ml nalewki jałowcowej
sok z leśnych owoców

smażony topinambur:
1 kg ugotowanego topinamburu
masło klarowane
2 suszone grzyby
gałązka rozmarynu
sól
pieprz


Przygotowanie:
Zamarynowany udziec z dzika natrzyj rozgniecionymi owocami jałowca. Posól i popieprz.
Warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. W garnku na smalcu obsmaż udzieć z dzika i wyciągnij. W tym samym garnku obsmaż warzywa i grzyby. Dodaj listki laurowe,nać selera, ziele angielskie i śliwki suszone. Do warzyw włóż mieso. Całość podlej nalewką i sokiem. Duś na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Masło zaromatyzuj suszonymi grzybami. Topinambur pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle.

© Tomasz Jakubiak

skomentuj przepis >>

Obzarciuch

postów: 8

15.10.2013 22:33

CYTUJ

polecam też bigos po staropolsku