Udziec jagnięcy z grilla z czosnkiem i rozmarynem

Udziec jagnięcy z grilla z czosnkiem i rozmarynem
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwę podgrzać na małym ogniu ze skórkami limonki i cytryny oraz ziarenkami pieprzu, ostudzić, zlać do butelki. Wykroić z udźca kość, tak, by można było mięso rozłożyć na równy płat. Gałązki rozmarynu połamać na kilkucentymetrowe kawałki, na każdą gałązkę nabić kawałek czosnku. Co kilka centymetrów zrobić w mięsie nacięcie czubkiem ostrego noża. Rozchylić i w powstałą kieszonkę wetknąć rozmaryn z czosnkiem. Przewrócić udziec na drugą stronę i naszpikować w ten sam sposób. Mięso natrzeć sherry, przyprawić solą i pieprzem i wetrzeć kilka łyżek aromatycznej oliwy. Ułożyć na średnio gorącym grillu, lekko docisnąć. Piec 40-45 minut, po 20 minutach obrócić. Podawać z pieczonymi na grillu cebulkami (patrz: inny przepis).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA