Adam Chrząstowski

Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 7054

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg udziec jagnięcy z kością

3 ząbki czosnku pokrojone w cząstki

½ szklanki musztardy sarepskiej

50 g masła

1 łyżka oleju

1 cebula posiekana

1 marchewka pokrojona w krążki

tymianek

liść laurowy

1 szklanka czerwonego wina

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni C. Usuń z wierzchu udźca błony i nadmiar tłuszczu. Usuń wewnętrzne kości, zostawiając goleń. Wewnątrz mięso natrzyj solą, pieprzem i 2 łyżkami musztardy. Zesznuruj udziec i przypraw solą i pieprzem z wierzchu. Ostrym czubkiem noża nakłuwaj równomiernie powierzchnię mięsa i w otwory wkładaj cząstki czosnku. Rozpuść w rondelku masło z olejem. Przełóż udziec do brytfanki, szwem do góry, posmaruj tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach pieczenia obróć mięso na drugą stronę, dodaj zioła i warzywa i piecz dalsze pół godziny do średnio krwistego wysmażenia. Wyjmij mięso z brytfanny i odstaw by odpoczęło. Zlej z naczynia tłuszcz i postaw na palniku. Dodaj resztę musztardy i zalej wszystko winem. Zagotuj i mieszaj by zapieczony sok odkleił się od dna brytfanki. Przecedź sos przez sito do oddzielnego rondelka i odparuj do odpowiedniej konsystencji. Pieczeń krój w plastry i podawaj z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.