Anjum  Anand

Udziec jagnięcy w miodzie


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Udziec jagnięcy w miodzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składnik główny

sprawiony udziec jagnięcy o wadze ok. 2,2 kg



Marynata

2 łyżki oleju roślinnego

5 łyżki soku z cytryny

15 g świeżego imbiru, obranego i z grubsza posiekanego

6 dużych ząbków czosnku, obranych i z grubsza posiekanych

1 łyżki mielonego kminu

1 łyżki mielonej kolendry

¼ łyżeczki sproszkowanego chilli

sól do smaku

1 łyżka garam masala

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki wody



Miodowa skorupka

100 g migdałów w płatkach

100 ml greckiego jogurtu

1½ łyżki miodu



Przygotowanie

Zmiksować wszystkie składniki marynaty. Głęboko ponacinać mięso ostrym nożem i starannie natrzeć marynatą, aby wniknęła w nacięcia. Włożyć udziec do plastikowej torebki i schować do lodówki minimum na 6-8 godzin, a najlepiej na całą dobę. Zmiksować 70g migdałów, jogurt i połowę miodu. Polać udziec tą mieszanką, przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut, a najlepiej na dwie godziny. Przed pieczeniem wyjąć mięso na tyle wcześnie, aby zdążyło osiągnąć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 225°C, umieścić udziec na ruszcie, a pod spód wstawić blachę. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C, i piec jeszcze 1 godzinę i 40 minut, aż nakłute mięso zacznie puszczać różowy sok. Jeżeli będzie piekło się za szybko, można je przykryć folią aluminiową. Można też co pół godziny pędzlować udziec sosem, który spłynie do podstawionej blachy.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać udziec pozostałymi migdałami i polać resztą miodu. Wyjąć udziec z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie pokroić i podawać.





Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wieprzowy z knedlikami i duszoną kapustą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia czeska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.