Bill Granger

Udziec jagnięcy po grecku


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Udziec jagnięcy po grecku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec jagnięcy

sól

pieprz

białe wytrawne wino

sok z cytryny

oliwa

cytryna

6 dużych ziemniaków

pół szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Udziec ułożyć w brytfannie i przyprawić solą i pieprzem. Polać winem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec pół godziny w temperaturze 220 stopni C, aż mięso się zrumieni. Pokroić ziemniaki, a następnie cytrynę na kawałki tej samej wielkości. Po 30 minutach pieczenia dodać ziemniaki i kawałki cytryn do mięsa, posypać pieprzem i świeżym oregano, wlać wodę. Przykryć brytfankę pokrywą lub folią aluminiową. Piec 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Ogórek pokroić wzdłuż na ćwiartki, wybrać nasiona, pokroić na plasterki. Ćwiartki ogórka wrzucić do miseczki z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.