Bill Granger

Udziec jagnięcy po grecku


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Udziec jagnięcy po grecku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec jagnięcy

sól

pieprz

białe wytrawne wino

sok z cytryny

oliwa

cytryna

6 dużych ziemniaków

pół szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Udziec ułożyć w brytfannie i przyprawić solą i pieprzem. Polać winem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec pół godziny w temperaturze 220 stopni C, aż mięso się zrumieni. Pokroić ziemniaki, a następnie cytrynę na kawałki tej samej wielkości. Po 30 minutach pieczenia dodać ziemniaki i kawałki cytryn do mięsa, posypać pieprzem i świeżym oregano, wlać wodę. Przykryć brytfankę pokrywą lub folią aluminiową. Piec 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Ogórek pokroić wzdłuż na ćwiartki, wybrać nasiona, pokroić na plasterki. Ćwiartki ogórka wrzucić do miseczki z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Pierś z kaczki w sosie z miodu pitnego, kasza jaglana z bakaliami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Terrina z kaczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.