Bill Granger

Udziec jagnięcy po grecku


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Udziec jagnięcy po grecku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec jagnięcy

sól

pieprz

białe wytrawne wino

sok z cytryny

oliwa

cytryna

6 dużych ziemniaków

pół szklanki wody

 

 

Przygotowanie:


Udziec ułożyć w brytfannie i przyprawić solą i pieprzem. Polać winem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Piec pół godziny w temperaturze 220 stopni C, aż mięso się zrumieni. Pokroić ziemniaki, a następnie cytrynę na kawałki tej samej wielkości. Po 30 minutach pieczenia dodać ziemniaki i kawałki cytryn do mięsa, posypać pieprzem i świeżym oregano, wlać wodę. Przykryć brytfankę pokrywą lub folią aluminiową. Piec 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Ogórek pokroić wzdłuż na ćwiartki, wybrać nasiona, pokroić na plasterki. Ćwiartki ogórka wrzucić do miseczki z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cassoulet z kaczki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztuka mięsa z warzywami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.