Marieta  Marecka

Udka kurczaka marynowane i pieczone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Udka kurczaka marynowane i pieczone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 udka z kurczaka

2 łyżki oleju

3 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru lub miodu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu sojowego dokładnie połączonego z olejem. Doprawiamy cukrem lub miodem, papryką, solą i pieprzem. Udka marynujemy co najmniej 30 minut w lodówce. Układamy w naczyniu do pieczenia lub w rękawie i pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 st. Wyciągamy z rękawa i na ruszcie dopiekamy kolejne 20 minut. Sos z pieczenia można zagęścić mąką ziemniaczaną i rozrobić z wodą, krótko zagotować i doprawić do smaku. Udka podajemy z ziemniaczkami z patelni i zieloną sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.