Marieta  Marecka

Udka kurczaka marynowane i pieczone


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Udka kurczaka marynowane i pieczone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 udka z kurczaka

2 łyżki oleju

3 łyżki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru lub miodu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu sojowego dokładnie połączonego z olejem. Doprawiamy cukrem lub miodem, papryką, solą i pieprzem. Udka marynujemy co najmniej 30 minut w lodówce. Układamy w naczyniu do pieczenia lub w rękawie i pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 st. Wyciągamy z rękawa i na ruszcie dopiekamy kolejne 20 minut. Sos z pieczenia można zagęścić mąką ziemniaczaną i rozrobić z wodą, krótko zagotować i doprawić do smaku. Udka podajemy z ziemniaczkami z patelni i zieloną sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eskalopki cielęce z borowikami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.