Uda gęsi marynowane i gotowane w soku z czarnego bzu

Gęsie udka marynowane w soku z czarnego bzu
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

Sos:
  • pestki z granatu
  • garść suszonych jagód
  • 3 łyżki syropu z czarnego bzu
  • 3-4 łyżki soku z czarnego bzu
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Uda z gęsi natrzyj solą, pieprzem, estragonem i majerankiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na złoto uda.
Gotowe uda wrzuć do głębokiej patelni lub rondla i zalej sokiem z bzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Pod koniec duszenia dodaj obrane połówki gruszek i duś owoce jeszcze przez około 15 min.
W rondelku połącz sok z bzu, owoce granatu i sok lub melasę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj zimne masło. Udo podawaj na gruszce polane sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA