Tzatziki

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Tzatziki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży ogórek

1 kg gęstego jogurtu naturalnego (greckiego)

½ łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego octu

 

 

Przygotowanie:


Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i posolić. Miksować ok. 20 sekund.
Przetrzeć zmiksowanego ogórka przez sito, aby oddzielić pulpę od soku. Płyn wylać, a pulpę przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Sos przelać do ozdobnego naczynia. Przybrać kawałkami czerwonej papryki i gałązkami natki.
Podawać ze świeżym chlebem domowego wypieku.

powrót

Podobne przepisy

(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.