Donna Dooher

Tymiankowy krem brulee


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tymiankowy krem brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 gałązek świeżego tymianku

1 ½ szklanki (375 ml) kremówki

3 żółtka

3 ½ łyżki stołowej (52 ml) cukru plus cukier do posypania wierzchu kremu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia, wrzucić tymianek i odstawić na kilka minut, by śmietana nabrała aromatu. Po jakimś czasie gałązki usunąć. Ubić żółtka z cukrem. Delikatnie wymieszać z 1/3 gorącej śmietany, by je zahartować. Ubijać tak, by w masie nie tworzyły się bąbelki powietrza, powoli wlewać resztę śmietany do masy jajecznej.
Wyłożyć blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem. Ustawić kokilki i napełnić kremem. Wstawić blachę do piekarnika, wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, zdjąć folię i zostawić w kąpieli wodnej, aż przestygnie. Wyjąć, schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę. Równomiernie posypać powierzchnię każdej porcji 1 – 1½ łyżeczki cukru. Skarmelizować za pomocą lampy lutowniczej lub specjalnego „żelaza” do kremu brulee. Ważne, aby warstewka cukru była dość gruba i pokrywała całą powierzchnię kremu. Podawać od razu, by karmel nie zmiękł.

powrót

Podobne przepisy

(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.