Donna Dooher

Tymiankowy krem brulee


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.22)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tymiankowy krem brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 gałązek świeżego tymianku

1 ½ szklanki (375 ml) kremówki

3 żółtka

3 ½ łyżki stołowej (52 ml) cukru plus cukier do posypania wierzchu kremu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę. Zdjąć z ognia, wrzucić tymianek i odstawić na kilka minut, by śmietana nabrała aromatu. Po jakimś czasie gałązki usunąć. Ubić żółtka z cukrem. Delikatnie wymieszać z 1/3 gorącej śmietany, by je zahartować. Ubijać tak, by w masie nie tworzyły się bąbelki powietrza, powoli wlewać resztę śmietany do masy jajecznej.
Wyłożyć blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem. Ustawić kokilki i napełnić kremem. Wstawić blachę do piekarnika, wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości kokilek. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, zdjąć folię i zostawić w kąpieli wodnej, aż przestygnie. Wyjąć, schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę. Równomiernie posypać powierzchnię każdej porcji 1 – 1½ łyżeczki cukru. Skarmelizować za pomocą lampy lutowniczej lub specjalnego „żelaza” do kremu brulee. Ważne, aby warstewka cukru była dość gruba i pokrywała całą powierzchnię kremu. Podawać od razu, by karmel nie zmiękł.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.