Annabel  Langbein

Turecka zupa panny młodej


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Turecka zupa panny młodej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 cebule

6 łyżek masła

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 ½ szklanki czerwonej soczewicy

¾ szklanki bulguru

3 litry wody lub wywaru warzywnego

2 łyżeczki soli

pieprz do smaku

1 ½ łyżki suszonej mięty

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki soku z cytryny



Do podania:

jogurt naturalny

cząstki cytryny

świeża mięta



Przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, dusić na maśle 8-10 minut. Nie powinna się zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz kajeński. Wymieszać. Dodać soczewicę i bulgur. Wlać wodę lub wywar warzywny. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać miętę – suszoną i świeżą i sok z cytryny. Zamieszać, odstawić zupę na 10 minut. Podawać z jogurtem, cząstkami cytryny i świeżą miętą.



@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.