Turecka pizza

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

Turecka pizza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



ciasto:

1 łyżka suszonych drożdży

1 łyżka mąki

1 łyżka letniej wody

szczypta cukru

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) plus do podsypania

350 ml letniej wody

½ łyżeczki soli



nadzienie warzywne:

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 ząbek czosnku

1 mała czerwona cebula

1 zielona papryczka chilli

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka mielonego kminu



nadzienie mięsne:

300 g mielonej jagnięciny

1 zielona papryczka chilli

2 małe pomidory

1 ząbek czosnku

1 pęczek natki pietruszki

szczypta chilli w płatkach

1 łyżka mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonego kminu

sól



do podania:

oliwa extra vergine

chilli w płatkach

natka pietruszki

mięta

sok z cytryny

sumak

nasiona kminu



Przygotowanie:

1. W miseczce zmieszać drożdże, łyżkę mąki, cukier i łyżkę wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

2. Wsypać do miski mąkę, wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać sól i wyrabiać 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

3. Przygotować nadzienie warzywne: papryki oczyścić z nasion, cebulę i czosnek obrać. Paprykę, czosnek, cebulę i chilli drobno posiekać, dodać po szczypcie soli i pieprzu oraz kmin i wszystko razem wymieszać.

4. Przygotować nadzienie mięsne: chilli, pomidory, czosnek i natkę pokroić, potem drobno posiekać z jagnięciną, dodać chilli w płatkach, kolendrę i kmin, doprawić solą i wymieszać.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 4 lub 8 części, rozpłaszczyć w 4 większe koła lub 8 mniejszych, formując nieco grubszy brzeg.

6. Rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury, minimum 230°C. Włożyć blachy do piekarnika, by się rozgrzały.

7. Rozłożyć cienką warstwę nadzienia na cieście. Przenieść placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 5 minut, wyjąć gdy spód się przypiecze.

8. Pizzę z nadzieniem warzywnym polać oliwą, posypać chilli w płatkach, posiekaną natką i miętą i skropić sokiem z cytryny. Pizzę z nadzieniem mięsnym posypać posiekaną natką i miętą, sumakiem i kminem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Pokroić na porcje i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.