Rick Stein

Turbot valee d'augre


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Turbot valee d'augre
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

turbot (5-6 kg)

pieczarki

pory

jabłka

cydr

calvados (brandy z jabłek)

sól

pieprz

wywar z ryby

sok z cytryny

creme fraîche lub gęsta śmietana

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Pory przekroić wzdłuż, dobrze opłukać, osączyć i pokroić na plasterki. Jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Turbota kilka razy naciąć na ukos od jasnej strony.
Dobrze rozgrzać piekarnik. Przygotować garnek do gotowania ryb (z ażurową wkładką, umożliwiającą wyjęcie ryby), na tyle duży, by turbot zmieścił się w całości. Na dno wsypać pokrojone pory i plasterki jabłek. Włożyć rybę, polać cydrem i bulionem rybnym, posypać solą i pieprzem. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do pieca na 25-30 minut. Oczyścić pieczarki. Włożyć do rondelka, podlać bulionem rybnym i sokiem z 1 cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Wyjąć rybę z pieca i sprawdzić czy jest ugotowana: w najgrubszym miejscu wbić metalowy szpikulec, chwilę poczekać, wyjąć i dotknąć ustami. Jeśli szpikulec jest dobrze ciepły i nie czuć smaku surowej ryby – ryba jest gotowa. Wyjąć rybę z garnka z całą wkładką i przenieść na ogrzany półmisek, trzymać w cieple. Sos spod ryby przecedzić do rondla, dolać płyn spod pieczarek. Dodać dużo creme fraiche lub gęstą śmietanę, dobrze roztrzepać i pogotować, aż sos zyska konsystencję rzadkiej śmietanki. Na koniec skropić sos Calvadosem i wymieszać. Obłożyć rybę na półmisku pieczarkami, polać sosem po wierzchu i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Resztę sosu podać w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z miecznika z sałatką z koprem włoskim i grejpfrutem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.