Ruth  Rogers

Turbot pieczony w soli


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Turbot pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały turbot

oczyszczony i wypatroszony

1 kg grubej soli morskiej

najtańszej

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka świeżego majeranku

posiekana

oliwa

świeżo mielony czarny pieprz

cytryna

ocet balsamiczny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Włożyć gałązkę rozmarynu do jamy brzusznej turbota. Zasypać solą dno brytfanki takiej wielkości, żeby pomieściła całego turbota – to, co będzie z niej wystawać, spali się. Ułożyć turbota na soli i zasypać ok. centymetrową warstwą soli tak, żeby nic nie wystawało. Skropić wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 min. Ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Podawać ze świeżym majerankiem, oliwą, pieprzem, cząstkami cytryny, skropiony octem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz na parze z soczewicą i mniszkiem lekarskim
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.