Tuńczyk z warzywami

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Tuńczyk z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 g fileta z tuńczyka, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa

1 łyżeczka mielonej chili

1 gałązka liści curry + trochę więcej do dekoracji

sok z limonki

2 łyżki oleju

1 średnia cebula, podzielona na ćwiartki

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 średnie pory, pokrojone

3 zielone chili, posiekane + odrobina do dekoracji

2 czerwone chili, posiekane + odrobina do dekoracji



na sos słodko-kwaśny:

3 łyżki sosu pomidorowego

3 łyżki octu



Przygotowanie:

Tuńczyka wkładamy do naczynia, dodajemy sól, chili, liście curry i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Łączymy sos pomidorowy z octem i odstawiamy. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę dymienia, dodajemy cebulę, czosnek i pory. Kiedy zacznie pachnieć i cebula się zeszkli, dodajemy chili i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy tuńczyka. Mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i nakrywamy wok. Gotujemy kilka minut, aż tuńczyk dojdzie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi curry i papryczkami chili.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.