Mark  Bittman

Tuńczyk z grilla


Przepis z programu Minimalista (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tuńczyk z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700-900 g tuńczyka

grubego na ok 2,5 cm

2 lub 4 kawałki

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

¼ szklanki drylowanych czarnych oliwek w oliwie

posiekanych

ok. 1 szklanki mieszanki świeżych ziół (mięty

estragonu

natki pietruszki

koperku i majeranku)

1 łyżeczka zmielonego czosnku (niekoniecznie)

ósemki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozpalić grill lub włączyć gaz. Ogień powinien być średni, ruszt umieścić ok 10 cm od jego źródła. Kiedy ogień jest gotowy, delikatnie posmarować rybę oliwą, osolić i posypać pieprzem. Grillować ok. 3-4 minut po każdej stronie, jeśli ma być średnio wypieczony. W międzyczasie wymieszać oliwki ze świeżymi ziołami, czosnkiem (opcjonalnie) i nie więcej niż łyżką oliwy (tłuszcz powinien tylko spoić całą masę). Kiedy tuńczyk jest upieczony, posmarować z jednej strony pastą i podawać z ósemkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w kaszce kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Łosoś po kaszubsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.