Ainsley Harriot

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki z tuńczyka

garść ziaren pieprzu

różnych rodzajów

łyżeczka gruboziarnistej soli kamiennej

oliwa do polania

kilka słodkich ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Mieszankę pieprzów zmiażdżyć w moździerzu, aby pozostały kawałki ziarenek. Polać rybę oliwą i posypać z obu stron pieprzem, lekko wciskając rozgniecione ziarenka w powierzchnię. Piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnio gorących węglach, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Słodkie ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i obgotować we wrzątku przez 6-7 minut. Odcedzić, ziemniaki włożyć do miski i polać oliwą, wymieszać. Posypać solą, wymieszać, by były równo pokryte oliwą. Ćwiartki ziemniaków układać na zamykanej kratce do pieczenia na grillu. Piec kilka minut z każdej strony, na niezbyt gorących węglach. Steki z tuńczyka i frytki podawać z sosem tatarskim (patrz: osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mielone kotlety rybne z dereniowym majonezem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.