Ainsley Harriot

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki z tuńczyka

garść ziaren pieprzu

różnych rodzajów

łyżeczka gruboziarnistej soli kamiennej

oliwa do polania

kilka słodkich ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Mieszankę pieprzów zmiażdżyć w moździerzu, aby pozostały kawałki ziarenek. Polać rybę oliwą i posypać z obu stron pieprzem, lekko wciskając rozgniecione ziarenka w powierzchnię. Piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnio gorących węglach, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Słodkie ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i obgotować we wrzątku przez 6-7 minut. Odcedzić, ziemniaki włożyć do miski i polać oliwą, wymieszać. Posypać solą, wymieszać, by były równo pokryte oliwą. Ćwiartki ziemniaków układać na zamykanej kratce do pieczenia na grillu. Piec kilka minut z każdej strony, na niezbyt gorących węglach. Steki z tuńczyka i frytki podawać z sosem tatarskim (patrz: osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Pieczona ryba z purée ze słodkich ziemniaków
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.