Tuńczyk z figami i kaparami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 24)
trudność: łatwe

Tuńczyk z figami i kaparami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z tuńczyka

oliwa

sól i pieprz

2 posiekane szalotki

pół filiżanki przekrojonych na pół suszonych fig

łyżka kaparów

pół filiżanki białego wina

2 filiżanki bulionu rybnego albo jarzynowego

łyżka melasy z granatów

tymianek

natka pietruszki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rybę usmażyć na bardzo gorącej oliwie. Przyprawić, zdjąć z patelni i odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelnię wlać trochę oliwy i zeszklić szalotki. Dodać figi, kapary i wino. Gotować, aż alkohol odparuje. Wlać bulion, melasę i dołożyć tymianek. Kiedy sos się zredukuje włożyć do niego rybę. Przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.