Rick Stein

Tuńczyk w sosie salsa verde


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tuńczyk w sosie salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

4 steki z tuńczyka (po 175-225 g każdy)

oliwa

sól i pieprz



Salsa verde

3 łyżki (45 ml) listków natki

1 łyżka (15 ml) listków mięty

3 łyżki (45 ml) kaparów

6 filetów anchois w oleju

1 ząbek czosnku

1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon

sok z ½ cytryny

120 ml oliwy Extra Vergine



Przygotowanie

Przygotować sos salsa verde: kapary i filety anchois osączyć. Posiekać natkę, następnie miętę, kapary, anchois i czosnek. Przesiekać wszystko razem i przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, sok z cytryny, oliwę i ½ łyżeczki (2,5 ml) soli. Zmieszać wszystko razem. Porządnie rozgrzać patelnię do grillowania steki z tuńczyka posmarować oliwą i oprószyć pieprzem. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Przełożyć na ogrzane talerze i polać sosem salsa verde. Podawać z mieszanką młodych warzyw.



© Rick Stein

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.