Trzy soczewice z cytrusowym sumem w sosie grejpfrutowo-imbirowym z chili i sałatką z owocem granatu

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Trzy soczewice z cytrusowym sumem w sosie grejpfrutowo-imbirowym z chili i sałatką z owocem granatu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








Składniki i przygotowanie

cytrusowy sum

filet z suma

sok z ½ limonki

2-3 łyżki mąki do oprószenia

olej z pestek winogron do smażenia

sól, pieprz do smaku

gałązka świeżego tymianku do przybrania

½ czerwonego grejpfruta



Przygotowanie:

Filet z suma przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą morską, skropić sokiem z limonki i odstawić na chwilę do zmacerowania. Pokroić pod kątem na 2-3 cm szerokości paski. Stronę ze skórą oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym oleju. Grejpfruta pokroić na cienkie plastry i wyciąć ausztacherem równe okręgi. Suma podać na plastrach grejpfruta, przybranego gałązką tymianku i sosem grejpfrutowym.



Sos grejpfrutowo-imbirowy z chili

1 czerwony grejpfrut

1 łyżka cukru trzcinowego

¼ świeżej papryczki chili

1 plaster świeżego imbiru

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżki wody



Z grejpfruta wyciskamy sok, wlewamy do rondelka, dodajemy imbir, pokrojone chili i przyprawy, zagotowujemy. Do szklanki wlewamy wodę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do dokładnego połączenia, wlewamy do rondelka z sokiem, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy filet z suma



Trzy soczewice

½ szklanki czerwonej soczewicy

½ szklanki zielonej soczewicy

¼ szklanki drobnej czarnej soczewicy „Bieługa”

1 łyżka masła

sól, pieprz do smaku

świeży tymianek



Soczewice każdą osobno gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ok. 20 minut w osolonej wodzie). Czarną i zieloną soczewicę można zalać wodą i moczyć całą noc, szybciej się dogotuje. Czerwoną gotujemy aż do czasu rozgotowania, dodajemy 1 łyżkę masła, sól pieprz i świeże listki tymianku, mieszamy do połączenia się składników. Czarną i zieloną soczewicę doprawiamy do smaku. Serwujemy korzystając z pomocy ausztacherów,



Sałatka z granatem:

2 duże garście świeżej rukoli

½ dojrzałego, czerwonego owocu granatu

2 łyżki orzeszków pinii

4-6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

20 ml syropu grenadina

Sól, pieprz do smaku



Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy, rękoma tworzymy kulę z liści i układamy na talerzu. Owoc granatu obieramy i wyciągamy soczysty miąższ. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni do czasu, aż będą miały piękny, złoty kolor i zaczną ładnie pachnieć. Do miseczki wlewamy oliwę, syrop, sok z cytryny, sól i łączymy dokładnie. Rukolę posypujemy granatem, orzeszkami, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy grenadinowym vinaigrettem.





przepis Mariety Mareckiej



powrót

skomentuj przepis

#dina79

13.12.2011 07:29


CYTUJ

Co to jest ausztacher?

#tara

12.12.2011 12:41


Międzychód

CYTUJ

Fantastyczny smak polecam

#hab

06.12.2011 09:51


Sulechow

CYTUJ

Filet z suma idealny na Swiateczny stol.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.