Agnieszka Kręglicka

Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico


Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g truskawek

1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)

1 szklanka octu balsamico lub łyżka zredukowanej esencji balsamico

grubo mielony czarny pieprz

cukier

Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy

 

Przygotowanie:

Truskawki pokroić w ćwiartki i zamarynować w soku pomarańczowym. Można dosłodzić do smaku. Ocet balsamico podgrzewać w stalowym garnku, aż odparuje do 1/4 objętości. Dodać cukier, by powstała gęsta jak płynny miód esencja (ewentualnie można kupić gotową esencję importowaną z Włoch). Zamarynowane truskawki przełożyć na talerze. Do części soku z pomarańczy dodać likier i doprawionym sosem polać owoce. Posypać pieprzem i skropić redukcją z balsamico. Podawać na deser.

powrót

Podobne przepisy

Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.