Jola Słoma

Trufle kawowe


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

odsłon: 6837

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/3 kostki masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 opakowanie kruchych ciastek 120 - 150g

2 łyżki cukru pudru

4 łyżki zmielonej kawy do obtaczania

 

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło tak, by powstała jednolita masa. Dodajemy cukier i cały czas mieszamy. Odstawiamy na bok. W tym czasie ciastka miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem na drobniutkie kawałeczki. Dodajemy do ciepłej czekolady i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kulki z ciepłej masy i obtaczamy je w kawie. Odkładamy je w chłodne miejsce, by stwardniały.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.