Trufle czekoladowo-marcepanowe

Trufle czekoladowo-marcepanowe
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego rumu lub innego alkoholu (whisky, likier czekoladowy, amaretto)
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • kakao do obtoczenia
  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wodą, wstawiamy w rondelku na gaz i któtko podgrzewamy. Następnie obieramy ze skórek i przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kropla po kropli ciepłej wody, powinniśmy otrzymać gęstą, zwartą, plastyczną masę.
Zagniatamy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z rumem i miodem.
Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, wyłączamy gaz i do gorącej śmietanki wsypujemy startą na tarce czekoladę.
Odstawiamy na minutę i dokładnie ucieramy rózgą, aż powstanie nam lśniąca, gładka masa czekoladowa.
Ser przekładamy do misy miksera, ucieramy i powoli wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę oraz pastę z wanilii. Masę przekładamy do miseczki, okrywamy folią spożywczą i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Następnie z masy marcepanowej formujemy kuleczkę wielkości dużego groszku, obtaczamy ją w masie czekoladowej i obtaczamy w kakao. Czynności wykonujemy dość szybko, żeby masa zbytnio nie nagrzała się od naszych dłoni, będzie wtedy za luźna.
Gotowe trufelki przechowujemy szczelnie okryte w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA