Trufle czekoladowe

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Trufle czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

(na 30 szt. trufli)

330g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

75g miękkiego masła

50g cukru pudru

2 łyżki gorzkiego kakao

3 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj kąpiel wodną. Do miski włóż pokruszoną czekoladę, dodaj 3 łyżki wody i umieść nad garnkiem z gorącą, ale nie gotującą się wodą. Czekolada powinna roztapiać się powoli. Roztopioną czekoladę odstaw na 15 minut, aby przestygła - żeby trufle się udały, czekolada musi być miękka, ale prawie zimna. Pokrój masło na małe kawałki, włóż do miski i mieszaj energicznie przez 2 minuty, aż zrobi się kremowe. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę i wymieszaj na gładką masę. Do miski przesiej przez sito cukier puder i kakao. Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki na 45 minut. Umyj ręce pod zimną wodą, aby czekolada nie roztapiała się w dłoniach. Wsyp na talerz 2 łyżki kakao, nabierz trochę masy (wielkości orzecha włoskiego) i obtocz w kakao, następnie włóż do papierowych foremek i z powrotem do lodówki. Trufle wyjmij z lodówki tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z sosem pomarańczowym z Cointreau
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#majsone9

06.07.2011 20:59


olsztyn

CYTUJ

tak zgadzam sie z przepisem juz kiedys robiła trufle ale z książki i przepis brzy tak samo;) nie stety musze ci powiedziec ze te trufle są pyszne;)ale i długo je sie robi nieprawdasz?
haha:)życze smacznego!!:)))))

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.