Marieta  Marecka

Trufle czekoladowe z krokantem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Trufle czekoladowe z krokantem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 ml śmietanki kremówki 36%

150 g dobrej, gorzkiej czekolady

2-3 łyżki dobrej brandy

szczypta soli

kakao

50 g migdałów

50 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie:

Cukier i wodę przełożyć do rondelka, podgrzewać do uzyskania karmelowej masy.
Migdały pokroić drobno i dorzucić do karmelu.
Całość rozlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czekoladę, sól i brandy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno i partiami dolewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Z masy formować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub krokancie. Przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.