Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 troć o wadze około 800g

150g filetów pstrąga

1 szalotka

1 łodyga selera naciowego

1/2 marchwi

1 mała czarna trufla

4 pieczarki

2 łyżki śmietany

1 białko jaja

1 pęczek pietruszki

1 pęczek trybulki ogrodowej

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Troć nacinamy od strony brzucha i wyjmujemy kręgosłup, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. Seler naciowy oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy w zapałki. Odcinamy końcówki marchwi, myjemy i kroimy w słupki. Czyścimy grzyby, szybko myjemy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i kroimy w plasterki. Truflę dokładnie oczyszczamy szczoteczką, myjemy i drobno siekamy. Szalotkę smażymy do zeszklenia z 2 łyżkami oliwy, dodajemy grzyby i smażymy na dużym ogniu około 2 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na później. Pietruszkę i trybulkę myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką i siekamy. Na tej samej patelni, na której smażyły się grzyby, przesmażamy przez 3 minuty seler naciowy i marchew, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pietruszkę i trybulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie, mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie drobno kroimy filety z pstrąga, dodajemy białko jaja oraz śmietanę mieszamy. Dodajemy uduszone warzywa, grzyby i trufle, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Sprawioną troć nadziewamy farszem, zawijamy w papier do pieczenia, uprzednio posmarowany masłem. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałą częścią oliwy, przekładamy nadziewaną troć i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez około 25 minut. Po upływie tego czasu odwijamy rybę z papieru, kroimy na kawałki i podajemy gorącą.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pstrąg z pieca
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba z szybkim sosem tatarskim z limonką i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.