Trifle z gruszkami i toffi

Trifle z gruszkami i toffi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Składniki kremu angielskiego:
250 ml mleka
125 ml śmietany 35%
60 ml cukru
45 ml mąki
6 żółtek
1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Składniki gruszek:
2 łyżki stołowe wody
60 ml cukru
4 gruszki obrane, przecięte wzdłuż, bez gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski

Składniki toffi:
60 ml wody
250 ml cukru
2 łyżki stołowe syropu kukurydzianego
150 ml gorącej śmietany 35%

Składniki bitej śmietany:
375 ml śmietany 35%
60 ml cukru
1 łyżeczka ekstraktu śmietany
12 biszkoptów „ladies fingers”, podzielonych na ćwiartki

60 ml prażonych, pokruszonych migdałów

Przygotowanie kremu angielskiego:
W mikrofalówce podgrzej mleko i śmietanę. Odstaw. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Wlej żółtka i utrzyj na gładką masę. Wlewaj stopniowo mleko ze śmietaną cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu nie przerywając ucierania. Zdejmij z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Dolej ekstrakt wanilii i przetrzyj przez sito. Połóż folię spożywczą bezpośrednio na kremie, żeby nie powstał kożuch. Wystudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie gruszek:
Na dużej patelni podgrzewaj wodę z cukrem, aż będzie złocisty. Dorzuć gruszki, smaż na silnym ogniu, aż będą brązowe. Przełóż na talerz. Całkowicie wystudź.

Przygotowanie toffi:
W rondlu doprowadź do wrzenia wodę, cukier i syrop. Gotuj, aż masa będzie złocista. Zdejmij z ognia i dolewaj stopniowo śmietanę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Przelej do miski i całkowicie wystudź.

Przygotowanie bitej śmietany:
W misce ubij śmietanę, wanilię i cukier. Przełóż do worka do wyciska z nakładką w kształcie gwiazdki.

Przygotowanie deseru:
W szklanej misce o pojemności 3 litrów układaj kolejne warstwy trifle. Wszystkie składniki podziel na dwie części, poza toffi, które podziel na 4 części. Najpierw wlej krem angielski, potem ułóż biszkopty, dalej gruszki, toffi i bitą śmietanę. Powtórz w tej samej kolejności. Na zakończenie zrób rozetki z bitej śmietany, wlej ¼ toffi i posyp migdałami. Resztę toffi wlej do salaterki i podaj oddzielnie. Wstaw deser na 2 godziny do lodówki.

Uwaga: Jeśli pozostawisz go na całą noc, biszkopty wchłoną więcej płynu i będą smaczniejsze.

@ Ricardo Larrivée




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA