Delia  Smith

Tradycyjny wiejski pasztet


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny wiejski pasztet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

pół kilo grubo posiekanego, tłustego boczku

35 dag posiekanej cielęciny

20 dag wieprzowej wątroby

30 dag posiekanego bekonu

20 suszonych jagód jałowca

20 ziarenek pieprzu

2 ząbki czosnku

czubata łyżeczka soli kamiennej

ćwierć łyżeczki przyprawy ze sproszkowanych łupinek z gałki muszkatołowej

czubata łyżeczka posiekanego tymianku

120 ml białego, wytrawnego wina

30 ml brandy



Przepis na pasztet

Wszystkie rodzaje mięsa mieszamy widelcem. Jałowiec i pieprz grubo tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do mięsa. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sól i przyprawy. Wlewamy alkohol, starannie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce, by mięso wchłonęło aromaty. Mięsną masę przekładamy do foremki, ugniatamy, wyrównujemy i dowolnie ozdabiamy. Pasztet ustawiamy w płytkiej blasze, którą napełniamy wrzącą wodą na wysokość dwóch palców. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i pieczemy bez przykrycia przez godzinę i 45 minut. Po upieczeniu pasztet niemal pływa w tłuszczu, ale nie wolno go odlewać – chroni mięso przed wyschnięciem. Możemy go zeskrobać krojąc na plasterki. Czasami pasztet kruszy się podczas krojenia. By temu zapobiec – po wystudzeniu przykrywamy wierzch folią aluminiową i obciążamy. Wstawiamy do lodówki, a po dwudziestu czterech godzinach ciężar „sprasuje” pasztet i będzie go można bez problemu kroić. Podajemy go z chrupiącym chlebem i korniszonami. Kuchnia brytyjska, tak jak polska, lubuje się w rozmaitych pasztetach. To przykład dania tradycyjnego.



© Delia Smith

powrót

Expression #2 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kuchnia.ptyp.weight' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS p.*, IF(LENGTH(p.foto_big),1,0) is_foto, 
      cyfraplus.tvbase.tyt AS program_tytul,
      trud.nazwa AS trudnosc_text,
      p_prowadzacy.imie AS prowadzacy_imie, p_prowadzacy.nazwisko AS prowadzacy_nazwisko, p_prowadzacy.foto AS prowadzacy_foto, p_prowadzacy.id AS prowadzacy_id

     FROM p_przepisy p 
      LEFT JOIN n_typ_dania typ ON typ.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_typ_dania ptyp ON ptyp.id = typ.id_typ_dania
      LEFT JOIN n_kuchnia_regionalna kuch ON kuch.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_kuchnia_regionalna pkuch ON pkuch.id = kuch.id_kuchnia_reg 
      LEFT JOIN p_stopien_trudnosci trud ON (p.trudnosc = trud.id)
      LEFT JOIN p_prowadzacy ON p.id_autor = p_prowadzacy.id
      LEFT JOIN cyfraplus.tvbase ON p.tvbase = cyfraplus.tvbase.id
      
      WHERE 1=1  AND data_start <= NOW()  AND (typ.id_typ_dania in (5) OR kuch.id_kuchnia_reg in (16) OR p.tvbase = 15859) 

      GROUP BY p.id 
        HAVING `is_foto` = 1
       ORDER BY is_foto DESC, rand()+ptyp.weight+pkuch.weight desc  LIMIT 0, 6

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.