Tradycyjny pudding ryżowy

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tradycyjny pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 g ryżu białego krótkoziarnistego

600 ml mleka pełnotłustego

1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku

2 łyżki cukru drobnego

skórka z cytryny

gałka muszkatołowa

15 g masła, pokrojonego w małą kostkę

dżem do podania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Ryż opłucz starannie na sicie i wsyp do szerokiego naczynia żaroodpornego o pojemności co najmniej 1 litra. Wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier i pokrojoną na duże kawałki skórkę z cytryny. Wymieszaj. Zetrzyj trochę gałki muszkatołowej i wrzuć tu i ówdzie kawałki masła.

Wstaw do piekarnika, piecz przez 2-2½ godziny, aż utworzy się złotobrązowa skórka, a ryż stanie się miękki i kremowy (im dłużej będzie się piekł, tym stanie się gęstszy i bardziej kleisty).

Podawaj na ciepło z porcją ulubionego dżemu na wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.