Tradycyjny placek z wieprzowiną

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny placek z wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nadzienie:

450 g łopatki wieprzowej drobno posiekanej

55 g tłuszczu wieprzowego drobno zmielonego

55 g zmielonego boczku



Ciasto:

450 g mąki

225 g słoniny

90 ml wody

roztrzepane żółtka lub mleko do smarowania



Galaretka:

300 ml wody

6 g żelatyny

natka pietruszki



Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę ze słoniną aż powstanie gładka masa. Dodaj szczyptę soli i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj aż zacznie się rwać. Odstaw na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozwałkuj ciasto tak, żeby miało 5 mm grubości. Odłóż kawałek, żeby starczyło na przykrycie placka. Wyłóż ciastem formę.



Przygotuj nadzienie:

Wymieszaj mięso z łopatki z tłuszczem i boczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż je do formy wyłożonej ciastem, ale nie ugniataj. Zmocz brzeg ciasta wodą i przykryj górę resztą ciasta. Upewnij się, że brzegi dobrze się skleiły. Posmaruj wierzch placka żółtkiem lub mlekiem. Piecz przez około półtorej godziny aż zbrązowieje. Po upieczeniu natychmiast wyjmij z formy. Zostaw do wystygnięcia - najlepiej przez całą noc. Rano, rozpuść żelatynę w wodzie. Możesz dodać natkę pietruszki lub inne zioło. Zrób mały otwór w cieście i wlej do środka placka żelatynę. Mięso zmniejszyło swoją objętość po upieczeniu, więc będzie sporo miejsca. Wstaw placek do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby galaretka się ścięła.



Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.

powrót

Podobne przepisy

Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.