Delia  Smith

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łodygi rabarbaru

100 g cukru

skórka i sok z jednej pomarańczy

100 ml Madery

biszkopt

żelatyna

krem angielski

jogurt

 

 

Przygotowanie:


Łodygi rabarbaru pieczemy w piekarniku z sokiem i skórką otartą z jednej pomarańczy i 100 gramami cukru. Biszkopty przepoławiamy i obie części smarujemy marmoladą. Składamy je razem i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do naczynia, nakłuwamy szpikulcem i polewamy 100 mililitrami Madery.
Upieczony i przestudzony rabarbar dokładamy do biszkoptów, a pozostały sok mieszamy z sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną żelatyną. Zalewamy biszkopty powstałą galaretką, a w czasie, gdy będzie zastygała w lodówce – mieszamy krem budyniowy (angielski) z jogurtem. Masę wykładamy na gotową galaretkę i ponownie schładzamy. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami pecan.

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.