Delia  Smith

Tradycyjny angielski pudding ryżowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny angielski pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ryżu

5 dag nierafinowanego cukru

½ l mleka pełnotłustego

puszka mleka skondensowanego

gałka muszkatołowa

3 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Smarujemy formę masłem. Wsypujemy do niej 17 dag ryżu o krótkich ziarnach. Dodajemy 5 dag nierafinowanego cukru. Mieszamy pół litra pełnotłustego mleka oraz zawartość dużej puszki mleka skondensowanego. Zalewamy ryż. Ucieramy jedną gałkę muszkatołową i posypujemy nią wierzch deseru. 3 dag masła kroimy na małe kawałki, które rozkładamy na całej powierzchni puddingu. Wstawiamy go do nagrzanego do 150° Celsjusza piekarnika.
Sekret udanego puddingu kryje się w długości jego pieczenia. W czasie pierwszej godziny mieszamy go dwukrotnie – po 30 i po 60 minutach, a następnie pieczemy jeszcze godzinę.
Deser jest najlepszy z owocami: z pieczonymi jabłkami, albo śliwkami, długo i powoli gotowanymi w winie Marsala z dodatkiem wanilii i cynamonu.

powrót

Podobne przepisy

Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.