Delia  Smith

Tradycyjny angielski pudding ryżowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny angielski pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ryżu

5 dag nierafinowanego cukru

½ l mleka pełnotłustego

puszka mleka skondensowanego

gałka muszkatołowa

3 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Smarujemy formę masłem. Wsypujemy do niej 17 dag ryżu o krótkich ziarnach. Dodajemy 5 dag nierafinowanego cukru. Mieszamy pół litra pełnotłustego mleka oraz zawartość dużej puszki mleka skondensowanego. Zalewamy ryż. Ucieramy jedną gałkę muszkatołową i posypujemy nią wierzch deseru. 3 dag masła kroimy na małe kawałki, które rozkładamy na całej powierzchni puddingu. Wstawiamy go do nagrzanego do 150° Celsjusza piekarnika.
Sekret udanego puddingu kryje się w długości jego pieczenia. W czasie pierwszej godziny mieszamy go dwukrotnie – po 30 i po 60 minutach, a następnie pieczemy jeszcze godzinę.
Deser jest najlepszy z owocami: z pieczonymi jabłkami, albo śliwkami, długo i powoli gotowanymi w winie Marsala z dodatkiem wanilii i cynamonu.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.