Delia  Smith

Tradycyjna pieczeń wołowa


Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjna pieczeń wołowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

około 3 kg wołowiny z kością – rostbefu

zrazówki lub rozbratla

trochę mąki

1 łyżka stołowa musztardy w proszku

sól i pieprz

1 duża cebula

 

Przygotowanie:

Tłustą stronę mięsa posypujemy mąką i musztardą w proszku, by podczas pieczenie powstała chrupiąca skorupka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dnie solidnej brytfanki kładziemy przekrojoną na pół cebulę, a na niej mięso – przypieczona cebula nada kolor i smak sosowi. Pieczemy 20 minut w jak najwyższej temperaturze, a następnie zmniejszamy ją do 190 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut na każde pół kilo wagi jeśli lubimy mięso półkrwiste. Dodajemy ekstra kwadrans, jeżeli wolimy średnio wypieczone lub pół godziny – jeżeli preferujemy dobrze wypieczone. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewamy sokami i wytopionym tłuszczem, aby mięso było soczyste. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, by „odpoczęło”.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.