Delia  Smith

Tradycyjna, angielska tarta budyniowa


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.5
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjna, angielska tarta budyniowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto

jajko

krem angielski (wg przepisu Delii Smith)

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Foremkę do tart wylepiamy słodkim, kruchym ciastem, smarujemy rozbełtanym jajkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Robimy krem angielski ze śmietany, jajek, cukru, esencji waniliowej i gałki muszkatołowej. Masę ostrożnie wlewamy do skorupy z ciasta i obficie posypujemy startą gałką. Na wierzchu kładziemy trochę masła i pieczemy około czterdziestu minut, aż nadzienie stanie się złocisto brązowe i puszyste.

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.