Nadia G.

Tosty francuskie z karmelem i śmietaną


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Tosty francuskie z karmelem i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Karmel:

½ szklanki wody

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany kremówki

¼ szklanki masła

duża szczypta kwiatu solnego (fleur de sel)*



Tosty francuskie:

4-6 kromek chałki o grubości 2 cm

3 jajka

duża szczypta cukru trzcinowego

1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż

szczypta soli morskiej

¼ szklanki pełnotłustego mleka

1 łyżka masła



Przygotowanie:

Zmiel cukier w malakserze na puder. Wlej wodę do rondla i postaw na średnim ogniu. Wsyp cukier puder pośrodku rondla. Zakołysz rondlem delikatnie, ale nie mieszaj. Gdy woda z cukrem się zagotuje, obserwuj ją uważnie. Gdy pieniący się karmel zacznie się zabarwiać na jasnobrązowo, zdejmij rondel z ognia. Ostrożnie wlej kremówkę, dodaj masło i utrzyj na gładko. Dopraw karmel dużą szczyptą kwiatu solnego i wymieszaj. W dużej misce połącz jajka, cukier trzcinowy, laskę wanilii, sól morską oraz mleko i utrzyj składniki. Rozgrzej masło na patelni, na średnim ogniu. Usmaż kromki chałki po minucie z każdej strony, aż się zezłocą. Zmniejsz płomień i dosmaż jeszcze przez minutę – dwie z każdej strony. Podaj francuskie tosty polane karmelem, z porcją crème fraîche lub kwaśnej śmietany.



* Kwiat solny (fleur de sel) to delikatna w smaku sól morska zbierana ręcznie z powierzchni salin na francuskich wybrzeżach.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

ewelinaaa87

postów: 1

30.11.2011 17:05

CYTUJ

pyyyychaaa

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.