Tosty francuskie z karmelem i śmietaną

Tosty francuskie z karmelem i śmietaną
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Przygotowanie:


Karmel:
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany kremówki
¼ szklanki masła
duża szczypta kwiatu solnego (fleur de sel)*

Tosty francuskie:
4-6 kromek chałki o grubości 2 cm
3 jajka
duża szczypta cukru trzcinowego
1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż
szczypta soli morskiej
¼ szklanki pełnotłustego mleka
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Zmiel cukier w malakserze na puder. Wlej wodę do rondla i postaw na średnim ogniu. Wsyp cukier puder pośrodku rondla. Zakołysz rondlem delikatnie, ale nie mieszaj. Gdy woda z cukrem się zagotuje, obserwuj ją uważnie. Gdy pieniący się karmel zacznie się zabarwiać na jasnobrązowo, zdejmij rondel z ognia. Ostrożnie wlej kremówkę, dodaj masło i utrzyj na gładko. Dopraw karmel dużą szczyptą kwiatu solnego i wymieszaj. W dużej misce połącz jajka, cukier trzcinowy, laskę wanilii, sól morską oraz mleko i utrzyj składniki. Rozgrzej masło na patelni, na średnim ogniu. Usmaż kromki chałki po minucie z każdej strony, aż się zezłocą. Zmniejsz płomień i dosmaż jeszcze przez minutę – dwie z każdej strony. Podaj francuskie tosty polane karmelem, z porcją crème fraîche lub kwaśnej śmietany.

* Kwiat solny (fleur de sel) to delikatna w smaku sól morska zbierana ręcznie z powierzchni salin na francuskich wybrzeżach.

© Nadia G.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA